Hvis du laver et par hurtige søgninger på forskellige salgssider, eller tager ud og kigger hos forhandlere, så kan du hurtigt skabe et godt overblik når det gælder priser på selve traileren. Men blot fordi du skriver under og bliver den nye glade ejer af en brugt billig trailer, så betyder ikke nødvendigvis at udgifterne stopper dér.
Den store fordel ved at købe en trailer brugt, er uden tvivl at du kan få et godt nedslag i prisen. For mange handler om at finde et godt produkt der stadig fungerer glimrende, blot til en billigere pris – eller at man kan finde en særlig model som måske er svær at få fat igennem traditionelle veje. Mange gange kan man også være heldig at man ikke behøver at gøre en masse ekstra når en trailer købes brugt, men at den måske er så god som ny eller den måske har været et fejlkøb og derfor sælges.
Dog er det meget fornuftigt at gøre sig nogle tanker angående vedligehold eller reparationer. Dette gælder selvfølgelig i det lange løb, da en trailer naturligt bliver slidt som alt andet, men det er også vigtigt at du grundigt læser beskrivelsen af traileren på annoncen (hvis du kigger online eller i f.eks. aviser) samt laver en grundig inspektion når først du er ude og kigge på den.
Hvorhenne skal man lede efter billige trailere?
Det mest logiske er selvfølgelig at kigge de samme steder som hvis du skulle lede efter en brugt bil. Du kan kigge på forskellige sider på internettet, du kan høre rundt omkring i dit netværk og du kan kigge ude hos forhandlerne, for eksempel hos Kongeaa Trailercenter. Det er også værd at overveje hvor meget ekspertise du selv har til at kunne bedømme trailere – du kan lokke en ven med ud for at kigge på trailere hvis du gerne vil have lidt ekstra hjælp og to sæt øjne på.
Der er selvfølgelig også mange trailere og salgsvogne der sælges på sociale medier såsom Facebook, især i salgsgrupper eller lokale grupper. Dog skal man være ekstra opmærksom her. Det flyder med falske profiler eller svindlere der bare gerne vil af med deres trailer og er uærlige om hvordan standen reelt er. Hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser, skal du derfor være meget varsom når du laver handler med private, eller vælge bare at gå direkte til et trailercenter eller en lignende forhandler. Hold øje med lokalområdet – hvis du for eksempel bor omkring Kolding eller Esbjerg og vil købe en brugt trailer, så kan du med fordel starte din søgning hos Kongeaa Trailcenter.
Hvilke trailere findes der?
Det er naturligvis også vigtigt at kende ’jargonen’ indenfor trailere, så du ikke bare nikker med mens sælger kaster sig ud i en længere forklaring. Hestetraileren, som allerede er blevet nævnt før, forklarer mere eller mindre sig selv. Der kan i øvrigt også være andet end heste i, men det er bedst at få en fornemmelse af størrelse og højde ved at selv at se og afprøve den (hvilket gælder for de fleste trailere).
Derudover kan du også finde et stort udvalg af boogietrailere. Det er nok også typisk den slags trailere som de fleste har i tankerne når man snakker om trailer, men bare indenfor denne kategori er der et væld af forskellige muligheder. Du kan få trailere med faste sider som kun kan åbnes i bunden, eller sider der kan tages af. Derudover kan du også få overdækning med (dette følger oftest med hvis du er opmærksom), eller du kan også få et gitter, eller net, som lægger over traileren. Mange trailere har relativt lave sider, men du kan også finde versioner med høje sider, eller hvor de er helt aflukkede – dette er de lukkede trailere. Selve materialet varierer også – du kan få aluminium, men også andre materialer der måske er lidt mere prisvenlige. Dette er også noget der skal overvejes når du lægger budget for traileren.
Udover boogietraileren, kan du også finde autotrailere. Det lyder måske som mere i samme boldgade, men strengt taget, så er autotrailere kendetegnet ved bestå af to ’skinner’ på hjul, så du nemt kan fragte maskiner eller endda biler rundt. Du kan også få autotrailere med ”fuld bund” hvis dette passer til dine behov. Markedet for brugte trailere har noget for enhver smag. Derudover kan autotraileren også justeres i hældning så på- og aflæsning bliver nemmere. Dette er ikke tilfældet for alle boogietrailere, så man skal overveje om dette er noget man har brug for når man benytter sig af traileren.
Maskintrailer er den helt store version. Den findes i flere størrelser, men der er oftest tale om en lavere og længere trailer med fuld bund. Af og til kan man også få skinner i bunden, så det bliver en kombination, der kan tilpasses efter behov. Derudover har maskintraileren oftest en stor bagklap, der skal sikre både den rette lys og skiltning på traileren, men selvfølgelig også forhindre maskinen i at glide ud. Der er trods alt forskel på at tabe en Bobcat og så noget haveaffald på vejen, så sikkerheden skal (som altid) være i top her.
Det er ikke alle maskintrailere der kan betjenes eller er bygget til brug for personbiler. Nogle af de større, både dem til lastbiler men også traktorer, har oftest også flere hjul. Derudover kan man også få forskellige versioner, ligesom med boogietraileren – forskellig afdækning, gitter og sider på traileren.
Cargotraileren minder til forveksling om en hestetrailer, da dette er en helt lukket trailer. Dette er også den slags trailere der hyppigst bliver udlejet af f.eks. møbelfirmaer til at transportere større genstande hjem. Cargotrailere kan være mindre end de fleste trailere – groft sagt kan det være en stor kasse på to hjul, men de kommer også i større versioner med mere plads. Cargotraileren har typisk enten to døre der udgør bagklappen, eller en stor bagklap. Derudover kan visse cargotrailere også åbnes i toppen eller i siden så man har bedre adgang til ting der for eksempel ligger allerbagerst i de mindre trailere. Hestetrailere har typisk døre i siden der giver adgang til et lille rum for sadler og andet småt udstyr der skal beskyttes ekstra og ikke kan ligge på f.eks. bagsædet af bilen eller inde i traileren.
En videreudvikling af cargotraileren, er fryse- og køletrailere. Disse er specielt beregnet til transport af temperaturfølsomt cargo, og bruges især i forbindelse med levering af fødevarer. Du kan få disse trailere i forskellige størrelser – mange af dem er utroligt rummelige (f.eks. trailere med plads til 6 Europaller). Funktionerne på disse trailere varierer også utroligt meget, så du skal være ekstra opmærksom hvis du køber køle- eller frysetrailere brugt. Hvilke features kan du bruge og hvilke kan du godt undvære hvis du ønsker en billig trailer? Er GPS for eksempel en høj prioritet eller kan dette godt skippes? Visse trailere har også et meget brugervenligt display hvor man kan tjekke og styre temperaturen inde i traileren, men dette varierer en del fra mærke til mærke. De fleste af disse typer trailer dækker i øvrigt også begge behov – både køl og frost, alt efter hvordan du indstiller traileren. Derudover kan mange af disse trailere også aflåses – dette kan være vigtigt i forhold til forsikring, især hvis du skal bruge køle- eller frysetrailere til større arrangementer eller andre steder i forbindelse med arbejde eller lignende.
En anden og lidt mere speciel version af traileren, er selvfølgelig salgsvognen. Salgsvogne findes i udgaver af ”indbyggede biler”, men der er også masser af vogne der bliver fastspændt på en bil – den mest genkendelige er naturligvis pølsevognen. Her skal man holde tungen lige i munden og være meget opmærksom på hvad man skal bruge, for priserne på disse vogne svinger utroligt meget. Har du brug for en standard kasseformet vogn eller har du i stedet brug for sekskantet vogn, eller måske en specialdesignet vogn der passer til en bestemt stil eller branding? Hvor stor skal traileren være? Der findes både enorme kasser der kan indeholde mere inventar og volumen, men der findes også bittesmå vogne til salg af f.eks. kolde drikkevarer eller lignende. Igen spiller de forskellige funktioner en stor rolle – visse trailere har endda indbygget stenovn! Så husk at læse annoncer godt igennem. Selv hvis du vælger den mest almindelige løsning, så er der stadig en række overvejelser du skal tænke over. Mange trailere kommer med skærme, både i siderne men også skærme der fungerer som overdækning. Derudover har mange salgsvogne ét stort vindue eller åbning, mens andre igen har små luger – hvilket kan være nyttigt i forbindelse med billetsalg eller lignende.
Salgsvogne på brugtmarkedet kommer i utallige versioner og hvis du ønsker en speciel og lidt unik vogn, er det et oplagt sted at begynde din søgning da der tit er mange spændende versioner der sælges, og der er typisk noget for alle budgetter.